Leve de thuistaal

Creatief taalgebruik is bij ons thuis aan de orde van de dag. Soms bewust, soms spontaan. Zoals die keer dat mijn  dochter het papier van haar verjaardagscadeau los peuterde eneen stukje zag van de boxjes van de draagbare radio/cd-speler. Door haar blije uitroep ‘ooooooh, een frituurpan!’ heet zo’n ding bij ons in de familie nog steeds zo.  Dat geeft leuke gesprekken wanneer een van ons zich in bijzijn van anderen hardop afvraagt waar toch de frituurpan is gebleven. Wij blijken trouwens lang niet de enigen te zijn die thuistaal gebruiken. Wim Daniëls verzamelde in drie uitgaven beschrijvingen van dit type woorden en uitdrukkingen.  Voor Biblion schreef  Drs. J Posthumus hierover een niet al te vleiende recensie: ‘De auteur levert hier, na ‘Thuistaal’ en ‘Thuistaal andermaal’ opnieuw een boekje met ‘thuistaal’ af: woorden en uitdrukkingen die in een bepaalde familie worden gebruikt, maar elders onbekend zijn. Bijvoorbeeld: ‘Wie wil er nog een klein geitje?’ (=kleinigheidje); ‘Loetjesworst’ (naar een oom Loet); ‘chic de frible’ (pseudofrans voor zeer chic). Deze uitdrukkingen werden ingezonden na oproepen in de pers. Ze zijn deze keer naar onderwerp gerangschikt. Als zodanig zijn al deze woorden meestal onbruikbaar voor degenen die ze niet zelf om een bepaalde reden gevormd hebben. Doorgaans wordt de (vaak triviale) ontstaansgeschiedenis vermeld. Vanuit taalkundig aspect is het boekje oninteressant, maar het kan enig kortstondig amusement bieden voor degenen die daar vatbaar voor zijn. Tja. Smaken verschillen. Thuistaal is gewoon leuk. Meestal. En de drie boekjes van Wim Daniëls zijn in ieder geval tweedehands nog verkrijgbaar.

Labels:, ,

Groot Denkraam | 0646160919 | marja@grootdenkraam.nl | privacyverklaring

Groot Denkraam | Dirklangendwarsstraat 40 | 2611 JA Delft | 0646160919 | marja@grootdenkraam.nl | privacyverklaring