Waarom buiten schrijven zo’n goed idee is

Het wordt weer buitenweer, ook voor het schrijven. Tien redenen om uit je stoel te komen en met een blocnote op schoot aan de slag te gaan. 1. Je doorbreekt je gebruikelijke ritme en komt in een andere schrijfstroom terecht. 2. Fysieke beweging en het gebruik van je zintuigen maakt van schrijven een lichamelijke ervaring. Veel meer dan wanneer je in een schrijverskamer zit, en vooral buiten. 3. Je kunt je door verificatie en intense observatie beter verdiepen in een plek. 4. Locatie heeft zelf beweeglijke elementen die narratief kunnen zijn. 5. Je vergroot de ontvankelijkheid voor verrassingen, toeval en (her)ontdekkingen. Dat kan leiden tot nieuw schrijfmateriaal. 6. Divergeren van je denken door de zintuiglijkheid en door de verandering van werkplek. 7. Je komt in Flow door je nieuwe schrijfstroom. 8. Het verrijkt je ervaringswereld. 9. Je krijgt nieuwe en vooral onverwachte impulsen. 10. Met het doorbreken van je dagelijkse conditionering kom je bij je authenticiteit. Dit lijstje komt niet uit de lucht vallen. Het zijn de bevindingen van mij en mijn medestudenten van de opleiding docent creatief schrijven uit 2009. Ze kwamen bij een zoekopdracht in mijn pc naar boven. Ze hadden er vast behoefte aan de buitenlucht weer eens te proeven.

Labels:, ,

Groot Denkraam | 0646160919 | marja@grootdenkraam.nl | privacyverklaring

Groot Denkraam | Dirklangendwarsstraat 40 | 2611 JA Delft | 0646160919 | marja@grootdenkraam.nl | privacyverklaring