Verhalen van verzamelaars doen het goed

De zomer blijkt voor sommigen dé periode waarin ze de stap willen zetten om een verhaal te schrijven. Of een boek. Een aantal enthousiaste schrijvers had zich aangemeld voor mijn ‘verhaaldriedaagse’.
De eerste dag stond in het teken van het plan: wat wilden ze eigenlijk precies gaan schrijven?
Op tafel lag een flinke stapel papier en er waren markers, pennen, stiften en potloden in alle kleuren. Met een aantal gerichte opdrachten verkenden ze hun eerste ideeën. De blanco pagina’s werden al snel gevuld met een wirwar van woorden, zinnen, cirkels, pijlen, strepen en zinnen. En schrijvenderwijs werkten ze verder aan hun thema’s. Op de tweede en derde dag vulden ze pagina’s met ideeën over personages en locaties; hun verzameling aantekeningen groeide en groeide en groeide. Aan het eind van de driedaagse keken ze tevreden terug en op een hele berg notities na hadden ze nog bijna geen letter van hun verhaal op papier.

Is dat vreemd?
Nee, eigenlijk niet. Want het romantische idee van schrijvers die achter hun bureau gaan zitten en achter elkaar een compleet boeiend verhaal schrijven gaat voor maar weinigen op. Ze zullen er zijn, heus. Tegelijk weten veel schrijvers dat er iets anders nodig is. En dat iets begint bij waarnemen, rondkijken, luisteren, nadenken, reflecteren en vooral: verzamelen. Notities maken. Wie wil schrijven doet er goed aan om altijd iets bij de hand te hebben om ideeën, invallen en observaties te vangen.

Waarschijnlijk ga je 95% van wat je opschrijft nooit gebruiken. Toch zijn er voordelen van een grote verzameldrift. Je hoeft nooit lang na te denken als iemand vraagt wat je voor je verjaardag wilt – hoogstens even hinten welk type boekje en pen je het beste bevalt – en het staat wel interessant en misschien zelfs geheimzinnig als je in gezelschap opeens een notitieboekje tevoorschijn trekt, snel iets noteert en het dan weer wegsteekt.
Maar het belangrijkste voordeel is de hink-stap-sprongfunctie, zoals Jan Brokken dat in De wil en de weg zo mooi noemt. Dat is die andere 5%. De springplank om te kunnen schrijven. Dus schrijvers: noteer! Gespreksflarden, details, geuren, geluiden, kleuren, vormen, feitjes, weetjes of losse woorden die je intrigeren; hersenspinsels, vragen, verwijten, inzichten en alles wat je ook maar enigszins verwondert of irriteert. Doe dat vooral zonder je af te vragen wat je er mee moet. Want het meeste blijft in de la, maar wat er uit komt maakt van jouw verhaal een beter verhaal.

Labels:, , ,

Groot Denkraam | 0646160919 | marja@grootdenkraam.nl | privacyverklaring

Groot Denkraam | Dirklangendwarsstraat 40 | 2611 JA Delft | 0646160919 | marja@grootdenkraam.nl | privacyverklaring