Groot Denkraam Logo Website 2017 001blauw
Groot Denkraam Logo Website 2017 001blauw

FILOSOFEREN MET KUNST, WAT IS DAT?

FILOSOFEREN MET KUNST, WAT IS DAT?
Filosoferen met kunst is een gespreksmethode waarmee kinderen en volwassenen worden uitgedaagd om actief na te denken en in gesprek te gaan over en met kunst. Mèt kunst, niet over: het kunstwerk, de tentoonstelling of voorstelling maakt deel uit van het gesprek!
Filosoferen met kunst heeft haar weg gevonden in grote musea, jeugdtheaters, erfgoedinstellingen, instellingen voor kunst- en cultuureducatie, het onderwijs en de zorgsector. Het is een open en dynamische methode, die steeds wordt doorontwikkeld.

WAAROM FILOSOFEREN MET KUNST?

Filosoferen met kunst is een ontmoeting met kunst. Informatie en (kunst)historische achtergronden worden als deel van het onderzoek ingezet waardoor er ruimte ontstaat voor eigen interpretaties en gedachte-experimenten. Filosoferen met kunst daagt iedereen uit om beter te kijken, te reflecteren, eigen en andermans ideeën te verkennen. Intensief waarnemen is zowel voorwaarde als gevolg.
Filosoferen met kunst nodigt uit om op een eigen manier van kunst te genieten en het opent mogelijkheden voor een actieve verwerking.
Nader kennismaken met deze werkwijze?

HOE HET BEGON

HOE HET BEGON
In 2004 kwam Herman Tibosch, educator van het Kröller-Müller Museum op het idee voor een filosofische wandelroute in de beeldentuin. Marja van Rossum van Groot Denkraam werkten het plan verder uit, met als resultaat de uitgave van Filosoferen met beelden . Een fraai vormgegeven boekje met vragen en opdrachten die aanzetten tot een ontmoeting met kunst: zelf kijken, doen en nadenken. Na het verschijnen van het boekje verdubbelde het aantal schoolbezoeken aan het museum. En ook in de museumwinkel werd het volop afgenomen. Al snel volgde een herdruk. Tussen Marja van Rossum en Herman Tibosch ontstond een hechte samenwerking, die leidde tot een serie succesvolle vervolguitgaven bij het Kröller-Müller Museum.
Aan De Tafel Van Zes kun je zelf kennismaken met deze succesvolle werkwijze.

EN TOEN WAS ER FILOSOFEREN MET KUNST

EN TOEN WAS ER FILOSOFEREN MET KUNST
Op initiatief van het Kröller-Müller Museum werd een inspiratiemiddag gehouden om leraren basisonderwijs kennis te laten maken met Filosoferen met beelden. Die werd bezocht door maar liefst 55 leerkrachten. Vanaf dat moment groeide de vraag naar inspiratiedagen, trainingen en lesmateriaal explosief.
Interesse was er niet alleen vanuit het basisonderwijs: ook culturele instellingen, jeugdtheatergezelschappen, musea en opleidingen – waaronder de opleiding tot dramadocent van Artez, de Reinwardt Academie en de opleiding Beroepskunstenaar In de Klas (BIK) – klopten aan.
Voor ieder maakte Marja van Rossum een programma op maat. Nieuwe inzichten die daarbij ontstonden leidden tot een vruchtbare aanpak, die verder reikt dan filosoferen met beelden: het huidige concept van Filosoferen met kunst.
Meer weten? Neem contact op met Marja van Rossum of meld je aan voor de workshop Filosoferen met kunst.

Groot Denkraam | 0646160919 | marja@grootdenkraam.nl | privacyverklaring

Groot Denkraam | Dirklangendwarsstraat 40 | 2611 JA Delft | 0646160919 | marja@grootdenkraam.nl | privacyverklaring