LogonwBEELD&TKST

DE GULLE BOOM

DE GULLE BOOM
Creatief schrijven op school is iets heel anders dan leren schrijven in een gewone taalles. Marja van Rossum ontwikkelt kunstzinnige literatuurprojecten voor kinderen van alle leeftijden. De gulle boom is een voorbeeld van zo’n project. Oorspronkelijk werd het aangeboden door Kunstbalie in Tilburg. Voor De VAK, centrum voor de kunsten maakte ze een aangepaste versie.
‘Er was eens een boom… en hij hield van een kleine jongen.’ Zo begint het boek ‘de gulle boom’ van Shell Silverstein over een boom en een jongen en over een vriendschap voor het leven. Het verhaal geeft stof tot nadenken over geven, nemen en vriendschap. In een van de vier projectlessen verwoorden kinderen in groepen 3 en 4 hun zintuiglijke waarnemingen met losse woorden, zinnen, tekeningen en in korte gedichten. Ben je op zoek naar een bijzonder taalproject? Bespreek dan de mogelijkheden voor een project op maat. En wil je het liever zelf leren? Training in school behoort ook tot de mogelijkheden.

OLLE

OLLE
Olle is een literatuurproject op maat dat Marja van Rossum schreef voor groepen 5 en 6. Jeugdboeken met honden in de hoofdrol worden ingezet als inspiratiebron voor verschillende vormen van creatief schrijven. In vier lessen maken de kinderen kennis met een aantal dichtvormen en werken ze aan teksten met dialogen en humor.

VIP-REPORTERS

VIP-REPORTERS
Tijdens de kinderboekenweek werd in Delft een Boekenbendebal georganiseerd. Docent creatief schrijven Marja van Rossum gaf op de Rembrandtschool in groep acht een workshop journalistiek schrijven. Op basis van de eindopdracht werden door de groep drie kinderen uitgekozen die de beste journalistieke stukjes schreven. Zij kregen een speciaal onthaal op het bal als VIP-reporter. Ze interviewden bezoekers en schrijvers en deden verslag van alle activiteiten. Dit is een van de voorbeelden van maatwerk voor creatief schrijven op school.

Groot Denkraam | 0646160919 | marja@grootdenkraam.nl

Groot Denkraam | Dirklangendwarsstraat 40 | 2611 JA Delft | 0646160919 | marja@grootdenkraam.nl